2007. augusztus 8., szerda

Drága egyetlen komám!

Nekem itt Olaszba eccer erőst jól telik. Nem tudom, hogy ti otthonjába hogy vagytok, de itt az élet napos ódala elég szépen látszik.

Itt nem csak egy központ van mind nálunk otthon, ember. Itt osztán egymás mellett vannak szinte olyan piazzak, na, mind nálunk a központ. S milyen szép kutak, ahol szökik a víz, értetted-e! Persze nem lehet azt neked könnyű elképzelni, me’ amíg ide nem jövék ez nekem sem vala eccerű. De most, hogy a jó Isten idesegített, igyekszek itt mindent jól megfigyelni, me’ a fényképezőgépet nem is szerettem, s nincs es na, ez az igazság. Így osztán eléggé meg kell erőltessem az agyamot, s a sok furfangról át kell sirüljek ezekre a megjegyzésekre, de hát otthon el akarom én es mesélni, hogy mit láttam, me’ Hazug Pista bácsi meséit, ahogy hallám, má’ ti es meguntátok. Pedig jól forog a zagya a zöregnek. Legalábbes jól forgott vót, míg otthon vótam, de remélem, mire hazamenyek es, még a jó Isten egészségbe megtartsa őt es, s a családját es.

Hogy én itt mit csinálok? Tanólok, drága komám, me’ itt se székelyül, se magyarul nem értenek, s rományul es csak a piacon, értetted-e. Me’ vasárnap valék a piacon, kellett vegyek egy teniszcipőt na, s így osztán odakeveredtünk, de teli van itt a piac románnyal, ember, még a zene, amit ha kell, ha nem hallgattunk, az es romány vót. S a jó szivarakot es mind rományok árulják. Ilyen tizenéves suhancok a bluzik alá teszik el a karton szivarokot. Na! Szóval valék a piacon is, de főleg tanólással tőtöm az üdőt, me’ engem ide ezé’ menesztettek.

Az étel itt komám erőst érdekes. A mély tányért kiteszik, hogy az eszedet megjártassák, de osztán laskát hoznak belé, amit ők pasztának hínnak, mind mi a fogpasztát, na. Lassan kezdem megszokni, me’ erőst finom. Osztán itt komám a ződséget nem a másodikkal eszik, nehogy a saláta a disznóval esszevesszen, hanem a hús után, odabé má’ mindegy ejsze.

A városba pediglen jó a hangulat. Osztán olyanok vannak, nem es hinném, ha nem látnám. A szobrok előtt van egy kicsi doboz, s ha abba pénz dobódik, a szobor vaj meghajol vaj integet. Eccer egyik meg es ijesztett.

Na! Most ennyit egyelőre, s várom, hogy írjatok tik es, me’ én es hallanék otthonról ezt-azt!

Szeretettel: komád, Estány

2 megjegyzés:

Elekes József írta...

Buna ziua! Jó napot!

Hej kedves földi, ha tudnád te mennyire örültem, hogy rádakadtam a kusza Interneten, pedig nem is kerestelek.
Osztán elolvastam a blogodat és szent irigység szorongatott meg és - bevallom, ne haragudj meg rám - hahota is a remekbe szabott soraidtól.
Hát, csak így tovább, na.

Ismeretlenül is üdv neked,
Elekes József, Varadról (Oradea, jud. Bihor) - elekesjozsef@gmail.com

u.i.: várom a következő beszámolódat...

okicz írta...

Hát komám hallod-e? Itt még a szél se fú erőssen. Csend és nyugalom honol. Mü pedig nezzük egymást, s osztán meglássuk! Én es fénképezgetek ezt-azt, avval a bizonyos természetessel, s várom a honapot, met jőnek haza a fiatalok. Pénteken az egészen találkozunk a Horánszkyban, s engem es béengednek. Erőssen öl a kéváncsiság. Na ágyon meg a Fennvaló értetted-e ember!