2007. október 30., kedd

Szerusz ember

Én má’ eccer rég nem írék neked, de most bépótolom, értetted-e. Szóval mostanság azon kezdém az agyamot futtatni, hogy vajon Csaba királyfinknak a Csillag-ösvenyre mi kellett, vagy ott meddig ült, me’ ahova mi székelyek elmenyünk otthonról, ott feszt kell valami engedélyféleség, hogy ottlehessünk.

Ugye először es, ha a megyéből kiléptünk, s kicsit hosszabban vótunk távol, abba helybe flotántot* kellett üttetni a buletinbe**, me’ a policok*** kérhették akármikor.

Osztán eljött annak es az ideje, hogy kinnebb ereszkedjünk, s akkor Kolozsváron kellett vót abba a nem nagy szobába esszezsúfolódjunk, hogy vízumot kapjunk Magyarba. S ha ez meglett, akkor kint valahogy esszehozódott egy szállásbejelentő-papíros, s akkor kint valánk. Osztán utánna kellett vóna letelepedési es, de hál’Istennek reánk köszönt vót az únió, sígy direktbe kaptunk tartózkodást, nem es akármennyire ember, öt évre. Eppe tegnap erről beszélék egy finn s egy szlovén komával ember az egyik szünetbe, s megvótak erőst hökkenve, hogy nekem nincs magyar állampolgárságom, s inkább azon, hogy mé’ nem adnak egyből, de nem vót, mit mondjak, csak azt, hogy evvan.

Most pedig, hogy ide olaszhonba vetett a Gondviselő, itt es ma nekiláttunk vóna, hogy valamit szerezzünk, ha má’ itt vagyunk, legyen törvényes. De itt osztán a tartózkodási engedélyt a haláleseteket béjelentő iroda mellett kell csinálni. Sejtettem má’ ebből, hogy a dolog halálra van ítélve, s így es vót, me’ a zolaszok tíznek csinálják meg egy nap, s fél tizenegykor még kettőnél tartottak, úgy, hogy prenotációt kell csináljak, s akkor remélem sikeredik valahogy, na.

Há most azon vagyok nap mind nap, ember, hogy a Mennyországba jó előre béjegyeztessem magamot, me’ nem lehet tudni, ha’lám. De odafenn elég jó kapcsolatai vannak a Rendnek es, nekem es, ejsze nem kell ekkora bonyodalom... s remélem ember, hogy kilencven nap után nem dobnak ki, akkor es, ha ott a napok másképp számolódnak...

A székelyszimpatizánsok figyelmébe a „csillagösveny”:
*olyan pecsét vagy öntapadós, amit a személyibe tesznek, s feljogosít arra, hogy más megyében hosszabb ideig tartózkodj
**személyi
***rendőrök

1 megjegyzés:

Csiki Attila-József írta...

http://csikiati.blogspot.com/2007/09/tlvilg-2.html